Żywienie koni to kluczowy aspekt zdrowia konia
Josera oferuje innowacyjne produkty do zdrowego i optymalnego żywienia zwierząt. Wśród nich znajdują się wysokiej jakości mieszanki mineralne, produkty specjalistyczne, lizawki i wiele innych. Firma stworzyła też żywność dostosowaną do potrzeb koni wrażliwych. O tym, jaką dietę stosować, by skutecznie wspierać naszych podopiecznych, opowiada lek. wet. Michał Stachowiak, właściciel szpitala dla koni Morbus-Vet, w wywiadzie z Barbarą Krawczyk.
Jakie są najczęstsze problemy zdrowotne koni trafiających do Morbus-Vet?
Do szpitala Morbus-Vet trafiają pacjenci z różnymi problemami zdrowotnymi z zakresu chorób wewnętrznych, ortopedii i stomatologii. Prowadzimy kompleksową diagnostykę schorzeń układu ruchu – badanie kliniczne konia, znieczulenia diagnostyczne, badania ultrasonograficzne i radiologiczne, a także obrazowanie rezonansem magnetycznym. Jest to badanie szczególnie przydatne przy urazach tkanek miękkich w obrębie kopyta, których obrazowanie jest trudnodostępne dla innych metod diagnostycznych. Pacjentom ortopedycznym zapewniamy możliwość leczenia chirurgicznego i ambulatoryjnego, w tym fizjoterapię. Obsługujemy także pacjentów stomatologicznych. Najczęściej są to wizyty profilaktyczne (zalecane przynajmniej raz w roku), w czasie których oceniamy stan uzębienia i tarnikujemy ostre krawędzie zębowe. W razie potrzeby wykonujemy zdjęcia RTG, ekstrakcje zębów, wypełnianie ubytków i opracowywanie diastem (patologicznych szczelin między zębami, prowadzących do stanu zapalnego przyzębia). Trafiają do nas także konie cierpiące na tzw. choroby cywilizacyjne, związane z warunkami utrzymania zwierząt – chorobę wrzodową żołądka (EGUS) i astmę koni, w przypadku których niezwykle ważna jest możliwość wykonania badania endoskopowego. Szczególnej opieki wymagają przypadki nagłe, takie jak rany, poważne urazy wymagające natychmiastowej interwencji, a także kolki, w tym te wymagające leczenia operacyjnego i zaangażowania całego zespołu.
Josera stworzyła żywność dostosowaną do potrzeb wrażliwych koni. Dlaczego samo żywienie owsem i sianem już nie wystarczy?
Dla wielu koni żywienie sianem i owsem może być wystarczające i spełniać zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. Problemy pojawiają się, gdy zwierzę cierpi na schorzenie wymagające modyfikacji diety. U koni są to m.in.:
- insulinooporność, występująca przy dysfunkcji środkowej części przysadki mózgowej i syndromie metabolicznym, prowadząca do ochwatu,
- choroba wrzodowa żołądka,
- zapalenie jelit (np. GDJ lub IBD),
- zaawansowane problemy stomatologiczne, utrudniające rozcieranie pokarmu,
- alergie pokarmowe.
W przypadku podejrzenia choroby związanej z dietą u swojego wierzchowca należy przeprowadzić dokładną diagnostykę. Na podstawie wyników badań można opracować dietę dostosowaną do indywidualnych potrzeb konia. Ważne jest, aby wybierać produkty, które wspierają konkretne potrzeby zdrowotne i są dobrze tolerowane przez konie. Na przykład przy chorobach wrzodowych żołądka warto wprowadzić produkty o obniżonej zawartości cukru i skrobi, ale jednocześnie o wysokiej smakowitości, np. Josera Help MyoGast Struktur lub suplement Josera Gastro Relax, które łagodzą podrażnienia i wspierają układ trawienny.